Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Larsson om hur länsstyrelsens utredning går till, och vad som kan hända om den visar att Furuviksparken brustit i samband med att schimpanserna rymde. Foto: Stefan Larsson/SVT

Länsstyrelsen utreder Furuviksparken – kräver rymningssäkra hägn

Publicerad

För att få visa upp djur måste djurparker säkerställa att hägnen är rymningssäkra. Nu utreder Länsstyrelsen i Gävleborg om Furuviksparken misslyckats med det i samband med att fem schimpanser rymde den 14 december.

Det är länsstyrelserna som ger tillstånd till verksamheten och därmed också ansvarar för att kontrollera att djurparkerna uppfyller kraven.

– Nu har vi sett att de här djuren har kunnat komma ut ur sina hägn. Då behöver vi ta reda på hur det kunde hända, säger Jenny Larsson, avdelningschef för jordbruk och djur på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Furuviksparkens vd har redan medgett att parken misslyckats med säkerheten.

Hur går utredningen till, och vad kan hända om den visar att Furuviksparken brustit? Hör Jenny Larsson svara på det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet