Lotta Zetterlund befarar att många lantbrukare är så pressade att de inte har orkat ansöka om krisstöd. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Lantbrukare är för pressade för att orka ansöka om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens torka plågas lantbrukare i hela landet av brist på foder till sina djur och av högre priser på det foder som finns. Hjälp finns att få men hittills har bara hälften av alla lantbrukare som har rätt till stöd ansökt. Och snart går ansökningtiden ut.

Mindre nederbörd än vanligt under våren, som följdes av extrem och ihållande värme under sommaren. Det ledde till att skördarna blev mindre eller uteblev helt och hållet.

Lantbrukare med djur drabbades av foderbrist och av att priserna steg. Men krisstöd finns att få hos Jordbruksverket.

Få har bett om hjälp

Men med bara två veckor kvar av ansökningtiden, som går ut den 5 november, har bara 7 000 lantbrukare av 13 000 som klarar kraven lämnat in en ansökan.

Det är endast lite mer än hälften. I något enstaka län, som Gävleborg, är det bara omkring 25 procent som gjort en ansökan.

– Vi vet inte varför det ser ut som det gör just där. Men vi hoppas att så många som möjligt tar chansen, säger Håkan Wirén, ansvarig chef på Jordbruksverket.

För pressade för att orka söka

Lotta Zetterlund, lantbrukare med mjölkkor, tror att den den utdragna pressen som lantbrukarna har levt med sedan i våras, gör att många inte orkar.

– Ja, så är det nog. Och ansökan måste göras digitalt, så man måste in i dator. Det kan spela in, säger hon.

Foderbristen i år kommer att få konsekvenser även framöver. Lantbrukarna tvingas nu ersätta grovfoder med det spannmål som skulle ha kommit till användning under 2019.

På Jordbruksverket finns beredskap för fortsatt krisstöd.

– Det finns en pott för 2019. Där håller vi på att bestämma ramarna för vilka som kan få stöd, säger Håkan Wirén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

I spåren av torkan

Mer i ämnet