Laxen vandrar upp i Testeboån igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att länsstyrelsen tvingat kraftverket vid Testeboån i Strömsbro i Gävle att stänga ett dygn i veckan har rekordmånga laxar passerat. Redan under första dygnet noterades 16 stycken som vägde mellan 10 och 20 kilo i fiskräknaren.

– Det är rekord i modern tid, säger fiskevårdare Bernt Moberg.

1983 bestämde sig fiskvårdarna för att försöka få tillbaka laxen i Testeboån som då var helt utdöd i ån. Det dröjde 15 år, 1998, innan den allra första laxen fångades i dåvarande laxfällorna vid Forsby och Strömsbro.

En av de största hindren för laxen att ta sig upp i ån har varit kraftverket i Strömsbro där turerna varit många. Kraftverket har funnits där i över 100 år och ägaren har formellt saknat ett modernt miljötillstånd.

En hona på 20 kilo

Nu har länsstyrelsen utfärdat ett föreläggande med stöd hos Miljödomstolen för bolaget och senast i mars 2018 måste ägaren ha ett formellt tillstånd. Samtidig beslutade man om att kraftverket måste stängas ett dygn i veckan under laxvandringsperioden från och med 1 juli år och fram till oktober.

– Laxarna har ställt sig på fel ställe, de söker sig alltid dit det är mest strömt, och det är i själva kraftverket, säger länsfiskekonsulent Kalle Gullberg. Stänger man av kraftverket hittar de fram.

Redan under det första dygnet kraftverket var stängt, mellan söndagen och måndagen, passerade rekordmånga laxar. Den största en hona på 120 centimeter som uppskattas väga 20 kilo.

Totalt passerade 16 laxar, så många har aldrig passerat fiskräknaren sedan starten för två år sedan.

”Jättekul att se”

– Det är jättekul att se efter alla år vi lagt ner på att få tillbaka laxen i Testeboån. Det är viktigt att de kan vandra upp och leka vid Forsby eller i Brännsågen. Har vi riktigt tur kan de sprida sig ända upp till Ockelbo, säger Bernt Moberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer