Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nathalie berätta om tiden efter mammans död i klippet. Foto: privat, Audrey Erath/SVT

Nathalies mamma misstänks ha mördats av sambon i Forsa: ”Måste bryta tystnaden”

Uppdaterad
Publicerad

I somras larmades polisen till ett hus i Forsa – där låg Nathalies mamma död. Mammans sambo, en man i 50-årsåldern, greps på plats, och enligt åklagaren var det omfattande våld som orsakat kvinnans död. Många kände till att mamman misshandlades i hemmet – men hon ville inte ta emot hjälp.

– Kanske var hon rädd att vi skulle drabbas av våldet, säger dottern Nathalie.

Den 15 december avslutades rättegången mot mannen, och dom kommer den 5 januari.

Enligt åtalet har mannen dödat sin sambo genom ett omfattande våld, vilket bland annat har åsamkat de hjärnskador som ledde till hennes död.

– Mamma var glad och med stor positiv energi som berörde väldigt många. Framför allt hennes humor var otrolig. Vi har haft många skratt genom livet och det hördes överallt när hon skrattade, säger Nathalie när hon minns sin mamma.

Dolde misshandeln

Enligt Nathalie har det varit flera saker som tytt på att mamman utsatts för misshandel i hemmet.

– Första gången jag hajade till var när jag fick se en bild och mamma påstod att hon ramlat med cykeln, med det såg vi ju på en gång att det här är ingen cykelskada. Sedan var det mer och mer sådana saker, hon hade ramlat ned för en slänt. Hon förnekade nästan intill det sista. Sedan när hon till slut berättade som det var, så var det otroligt svårt som anhörig att veta vad man ska göra. Vart ringer man? Det finns ingen tydlighet, säger Nathalie.

Samhällets ansvar

Många kände till att Nathalies mamma misshandlades i hemmet. Hennes situation var känd av grannar, vänner, arbetskamrater – och av polisen. Ändå kunde hennes död inte förhindras. Nathalie och hennes syskon erbjöd sin mamma hjälp, men hon ville klara sig själv.

– Kanske var hon rädd att vi skulle drabbas av våldet. Det måste finnas ett ordentligt skyddsnät som gör att personer vågar lämna en våldsam relation. Jag tycker att samhället har en skyldighet att gripa in och erbjuda personer som min mamma trygghet, säger Nathalie.

Dom faller mot den misstänkte mannen torsdag den 5 januari. Han nekar till mord.

Hör i klippet när Nathalie berättar om tiden efter mammans död, och vad hon önskar att samhället ska göra åt våld i nära relation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.