Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mehram från Afganistan räddar äldreomsorgen i Söderhamn i sommar som servicebiträde. Foto: SVT

19-åriga Mehran räddar vården i Söderhamn i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Mehran, 19 år, har bott två år i Sverige. Han jobbar i sommar som servicebiträde inom hemtjänsten i Söderhamn. Han och 15 kollegor avlastar kommunens undersköterskorna och sjukvårdsbiträden.

– Jag gör frukost, handlar och går ut med de gamla. Det är kul och så lär jag mig svenska och får betalt i sommar, säger Mehran.

I klippet berättar han mer om jobbet och hur han ser på framtiden i branchen.

Satsar på servicebiträden

Söderhamn har som andra kommuner i Gävleborg haft svårt att få ihop vikarier till hemtjänsten i sommar. Kommunen har cirka 200 anställda inom hemtjänsten.

– Det blir svårare och svårare för varje år att hitta vikarier. I januari satte vi oss ned och funderade hus vi skulle lösa sommaren. Undersköterskor och sjukvårdbiträden går ju inte att få tag på, säger Birgitta Löjdström, som är chef för hemtjänsten i Söderhamn.

– Vi landande i att det borde finnas ett intresse bland de nyanlända till Sverige. De kommer att jobba med enklare arbetsuppgifter som städ, handla och gå ut med de gamla – där språket inte är helt avgörande. Detta avlastar den ordinarie personalen.

Hemtjänstchefen: ”De räddar vår sommar”

Kommunen har nu anställt 16 servicebiträden och gett en introduktionskurs.

– De räddar vår sommar inom hemtjänsten. Vi kommer att fortsätta med vår satsning på servicebiträden under hösten, säger Birgitta Löjdström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.