Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ovanligt tufft med bemanningen inom äldreomsorgen i Gävle i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningen inom såväl primär – som äldrevården är en ständigt återkommande fråga inför varje sommarperiod. Inför denna sommar är läget ansträngt för Gävle kommun.

Det pågår även en process att rekrytera de sista vikarierna för att sommarbemanningen ska gå ihop smidigt och fungera som den ska.

– Vi måste lösa det på ett eller annat sätt, säger Magnus Höijer, sektorchef på Välfärd Gävle.

Vårdgaranti inom kommunen

Ytterligare interna lösningar kan bli aktuella, som att man kan behöva bryta eller senarelägga semestrarna för berörda arbetare. Då kan ekonomisk kompensation inom viss mån bli aktuell, berättar Magnus Höijer. 

– Vi måste garantera att alla får den vård man behöver, säger han.

Påverkan av verksamheter

En alternativ lösning kan bli att verksamheter som inte kräver lika stor arbetsstyrka under sommarperioden kan behöva gå ner i arbetskraft. Detta för att ge möjlighet till de utsatta områdena att få den arbetskraft de kräver, förutsatt att kompetensen finns.

– Det pågår en planering dagligen för att kunna lösa det här, säger Magnus Höijer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.