”Pinsam miss”, det tycker Microsofts projektledare Jonas Davidsson om missen att söka tillstånd för de sju avloppstankarna i Stackbo. Foto: Anders Sundin/Markus Dahlberg/SVT

Microsoft efter avloppsmiss i Stackbo: ”Pinsamt av oss”

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft får betala straffavgift efter att ha haft sju avloppstankar utan tillstånd på sin anläggning i Stackbo. Stora mängder avloppsvatten för flera hundra av dem som arbetar där har hanterats helt utan lov.

– De får böter i form av en miljösanktionsavgift på 35 000 kronor, säger Gävles miljöchef Patrik Gustavsson.

Det handlar alltså om avloppsvattnet från dem som arbetar på anläggningen i Stackbo som måste ta vägen någonstans. Och eftersom Microsofts inte är påkopplad på det kommunala va-nätet än så behövs slutna tankar – vilket man inte sökt nödvändigt tillstånd för.

Microsofts etablering i Gästrikland

”Klart det är pinsamt för oss”

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat om en straffavgift. Så här säger Microsoft om saken:

– Vi hade bygglov för allt och trodde att det här ingick också, men det är klart att det är pinsamt för oss, säger Microsofts projektledare Jonas Davidsson.

Pinsamheterna till trots får nu företaget betala 35 000 i avgift och miljöchefen ger tillstånd i efterhand.

– Det är inte en optimal lösning, men eftersom de kommer att få vatten och avlopp inom en snar framtid kan vi göra det, säger Patrik Gustavsson.

Hör mer i klippt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet