Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man odlar mer effektivt och får ut stora mängder på en liten yta” – häng med till Jeanette Wilfers odlingar och hör henne berätta om hur det är att odla mikroblad. Foto: Lari Honkanen/SVT

Jeanette i Iggesund bytte bana – gick över till odling: ”Tycker om att se saker växa”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2020 sadlade Jeanette Wilfer från Iggesund om från förskolelärare till att odla sallad, grönsaker och så kallade mikroblad, något som tidigare har varit ett fritidsintresse.

– Det har gått över förväntan, säger hon.

Mikroblad är ätbara skott av grönsaker, blommor eller kryddor.

Hon levererar både till lokala restauranger liksom till privatpersonen genom försäljning via så kallade REKO-ringar.

Lär sig av misstagen

Odlandet hade länge varit ett fritidsintresse för Jeanette och hon fascineras av den växtkraft som finns i vår jord, men hon har ingen formell utbildning i att odla professionellt, utan lär sig av sina misstag.

– Man får odla extra, för det blir en del svinn, säger Jeanette Wilfer.

Sverige nationellt, liksom Gävleborg regionalt, har som strategiskt mål att öka självförsörjningsgraden med 50 procent fram till år 2030. För att det ska lyckas krävs att fler gör som Jeanette Wilfer.

Se Jeanette Wifer visa upp sina odlingar och hör henne berätta om utmaningarna i branschen i klippet.

Vilka är dina bästa odlingshacks? Dela med dig i chatten!

Kristina • Tips till Filip: Den kan behöva gödning och kanske även växtbelysning om det är för mörkt i ditt fönster. Det finns mindre lampor som ser ut som en vanlig lampa och som inte är så dyr 😊 Lycka till!

Jag, Filip, reporter på redaktionen har tillexempel fått ta över en liten chiliplanta av en vän. Det är första gången jag odlar chili, och har planterat ut den till en större kruka allt eftersom den har växt till sig. Tyvärr så verkar den inte må toppen i mitt lägenhetsfönster. Någon som har tips på hur man bäst tar hand om en liten chili?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hört talas om att odla mikroblad? Det är just vad Jeanette Wilfers satsat helhjärtat på den senaste tiden.
”Man odlar mer effektivt och får ut stora mängder på en liten yta” säger hon.

Här kanske du kan få inspiration.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Intresset för att odla i länet verkar vara stort! I Ljusdal involverar sig kommunen också, men hur det ut hemma hos dig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.