Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringslivsutvecklaren Ola Sjöström har sin idé om hur fler skulle kunna livnära sig på livsmedel – hör honom berätta i klippet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Trögt att öka den lokala livsmedelsproduktionen i Hudiksvall: ”Saknas kapital”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemihösten 2020 har Hudiksvalls kommun jobbat med att få igång en ökad lokal livsmedelsproduktion. Men det går trögt och än så länge har inte förändringen synts.

– Det har inte blivit många procents ökning, säger Ola Sjöström, näringslivsutvecklare på Hudiksvalls kommun.

Hudiksvalls kommun har inventerat sin odlingsbara areal och erbjudit hudikborna att odla på kommunägd åkermark i Idenor. Men av kommunens närmare 38 000 invånare är det bara tre som nappat på erbjudandet.

Ett av problemen med att få igång fler lokala matproducenter är att det är små vinster i näringen, vilket gör att bankerna inte beviljar lån.

50 procents ökning till 2030

Enligt den handlingsplan som tagits fram för Gävleborg, och som Huikdsvall jobbar efter, så ska produktionsvärdet för den totala livsmedelsproduktionen i länet öka med 50 procent till år 2030. Och sysselsättningen inom jordbruk och förädling ska öka med 10 procent. Än så länge är vägen dit lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.