Strandgatan i Visby – här har Region Gävleborg hyrt in sig under årets Almedalsvecka. Trots att lokalerna inte behövs.

Miljonmiss av Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad
Drygt 900 000 kronor. Det betalar Region Gävleborg för ett hus med två våningar mitt i Visby under Almedalsveckan som inleds på söndag. Lokaler som man egentligen inte behöver.

– Lokalen är i nuläget överdimensionerad för oss, säger regiondirektör Johan Färnstrand till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi kommer att ha fyra event där, det kommer inte att vara fullbelagt och det är väldigt olyckligt.

Satsade stort på storregionen

Det var glada miner under Almedalsveckan förra året när Region Gävleborg tillsammans med fem andra län laddade för att bli Region Svealand.

Så för att vara så förberedda som möjligt för sammangåendet hyrde Region Gävleborg ett helt hus på Strandgatan 10 i Visby bara hundra meter från själva Almedalen.

Storregionen skulle manifesteras ordentligt. Men i november förra året lades hela storregionprojektet ner och plötsligt satt Region Gävleborg fast med ett hus som man betalat 750 000 kronor före moms för. Lägg till ett boende för ett 30-tal personer och notan slutar på drygt 1,2 miljoner kronor.

– Det är oerhört olyckligt att det blev så här, säger regiondirektör Johan Färnstrand som intervjuas av Anders Sundin, SVT Nyheter Gävleborg. Foto: SVT

– Nu tecknades de här avtalen innan jag kom in, säger Johan Färnstrand som utsågs till regiondirektör efter Svante Lönnbark i november förra året.

– Men villkoren i Visby under den här veckan är tuffa som innebär avtal som man inte kan ta sig ur.

HÄR: Se ett längre reportage om Regionens husaffär i Almedalen

Försöker hyra ut själva

Nu tänker Region Gävleborg försöka hyra ut delar av lokalen själva om möjligt. Men räkningarna för lokalen och kringkostnader till eventbyrån Utkik i Stockholm är redan betald, 937 000 kronor inklusive moms.

Är det en rimlig kostnad?

– Det är 750 000 kronor som kommer att drabba regionens kassa, eftersom momsen kvittas. Men 750 000 är mycket pengar och det är oerhört olyckligt att det blev så här. Och det är synd att vi inte lyckats hyra ut mer. Vi kommer självfallet se över hur vårt engagemang ska se ut nästa år.

Boende för kvarts miljon

Men de 30 bäddarna i de fem privata villorna är redan bokade för 2018 till en kostnad på 262 700 kronor...

– Det är ett tvåårskontrakt som är tecknat och ett sätt att säkerställa att det finns sovplatser för dem som åker dit i stället för att bo på hotell.

Du tycker inte att det är dåligt planerat när ni får stå med en stor kostnad för något som inte kan användas?

– Jag har jättesvårt att värdera den information som förra ledningen hade när man tog de här besluten. Men med facit i hand kan vi säga att vi står med för stora lokaler och en för stor kostnad.

SVT Nyheter Gävleborg har ställt frågan om hur upphandlingen av de här tjänsterna, hyra av lokal och boende, har gjorts, men inte fått några uppgifter om detta från regionen.

HÄR: Läs mer om Region Gävleborg och upphandlingar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer