Foto: SVT Design

Nu planeras för ännu fler vindkraftsparker i Sandviken och Hofors

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras för ännu en park med 32 vindkraftsverk på upp till 290 meter höga i Dalgränsen, utanför Horndal. Parken är planerad att sträcka sig in i de tre kommunerna: Sandviken, Hofors och Avesta.

Det är WPD Scandinavia som projekterar för vindkraftparken Stormossen som sträcker sig in i tre kommuner: Sandviken, Hofors och Avesta. Det är väldigt tidigt i processen och WPD har tidigare velat bygga vid Oppsjön i närheten av Österfärnebo och vill nu utöka till nya och högre verk när tekniken gått framåt.

– Vi vet inte om det är en lämplig plats, det är det vi ska ta reda på nu, vi är tidigt i processen, men det är intressant att titta vidare på den här platsen. Det är en stor yta att bygga på, det är bra vind på de här höjderna och det är elområde tre, där behovet är stort, säger Maria Röske som är vd för WPD Scandinavia Onshore.

Spelar det någon roll att det är nära till Ovako i Hofors samt Microsofts etablering i regionen?

– Det gör det här området än mer intressant, det finns ett behov över hela landet för fossilfri elproduktion, men speciellt i den här delen av landet.

Kommunen har ej tagit ställning ännu

Moderaterna i Sandviken gick i måndags ut och berättade att man vill att kommunen använder sitt veto och säger nej till de planerade vindkraftparkerna i Galmsjömyran, som planeras i Sandvikens och Falu kommun, och som vi berättat om tidigare..

– Stormossen är så tidigt i processen så vi har inte tagit ställning till den parken än, säger oppositionsråd Jonny Brattberg (M) Sandviken kommun.

WPD inleder samråd i de tre kommunerna under hösten.

Horndal är de samhälle som kommer att få närmast till vindparken trots att en väldigt liten del ligger geografiskt i Avesta kommun och Dalarna. De största ytorna är i Hofors och Sandvikens kommun. Foto: SVT Design

Vindpark Stormossen

Kommun: Sandviken, Hofors, Avesta

Antal verk: 32

Effekt: 256 MW

Årsproduktion: 842 GWh

Motsvarar årsförbrukningen: 168 000 hushåll

Geografisk position: 4 km nordost om Horndal

(källa: WPD Scandinavia)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.