Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så säger närboende om vindkraftsparken och därför inleder Svea vind offshore en ny ansökan samtidigt som man överklagar den fällande domen. Foto: Markus Dahlberg/ SVT

Ny satsning på stoppad vindkraftpark till havs utanför Axmar: ”Stor efterfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen stoppade planerna på en vindkraftpark med 32 verk upp till 350 meter höga i havet utanför Gävle och Söderhamn. Nu gör Svea vind offshore ett nytt försök och håller möten i Gävle.

– Någonstans lär de ju stå, säger Håkan Vestmark, sommarboende i Gåsholma.

Vindkraftbolaget har lånat lokaler vid Stortorget i Gävle. På stora affischer visas kartor och illustrationer över hur de 32 vindkraftverken kommer att uppfattas sett från bland andra Storjungfrun, Axmar brygga och Utvalnäs.

Inget är nytt från de planer som stoppades av domstolen tidigare år. Det fanns ett formaliafel i form av att ett konkurrerande bolag med tillstånd att uppföra vindkraftverk i närheten inte hade deltagit i samrådet, och därmed uppfylldes inte kraven i miljöbalken.

Angelägna om att få bygga vindparken

Svea vind offshore är av en annan uppfattning gällande domstolens beslut och jobbar med ett överklagande – samtidigt inleder man en ny projektansökan och därför hålls samrådsmöten i Gävle där berörda får se och tycka till om vindkraftparken. Att parken ska bli verklighet är angeläget, enligt företaget.

– För att inte tappa tid kör vi parallella processer, säger projektledaren Emelie Johansson.

Vad säger närboende om vindkraftparken då? Se klippet.

Område: Bottenhavet, Gävle kommun
Antal vindturbiner: max 32
Höjd: max 350 meter
Uppskattad årlig elproduktion: 1,9 TWh

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet