En oenig kommunstyrelse i Söderhamn har beslutat att återigen säga ja till att bygga vindkraftsparker. Foto: wpd Offshore/OWF Nordergruende

Oenig kommunstyrelse i Söderhamn säger återigen ja till vindkraftsparker

Uppdaterad
Publicerad

En oenig kommunstyrelse i Söderhamn beslutade på tisdagen att återigen säga ja till att bygga vindkraftsparker på Storgrundet och Gretas klackar 2 i Söderhamns skärgård. Slutligt beslut tas av kommunfullmäktige i slutet på januari.

Konkret betyder beslutet att kommunen inte ska använda sitt veto mot att det byggs vindkraftverk i de två områdena.

Men det var en oenig kommunstyrelse som tog beslutet. Det styrande Centerpartiet tillsammans med oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänstern röstade emot att använda veto. Medan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för att använda vetot.

Beslut ska tas i fullmäktige

Ärendet återremitterades från kommunfullmäktige i december för ny beredning. Vid dagens sammanträde redovisades hur återremissen hanterats. Det har bland annat varit öppna hus vid två tillfällen, där politiker och tjänstepersoner varit tillgängliga för allmänhet och näringsliv att diskutera vindkraftsetableringar.

Båda vindkraftsärendena – Storgrundet och Gretas klackar 2 ska tas upp för beslut i kommunfullmäktige den 31 januari.

Storgrundet: WPD offshore vill bygga och drifta 52 vindkraftverk med högsta totalhöjd på 290 meter och rotorbredd på 270 meter, cirka 11 kilometer ut från fastlandet och cirka fyra kilometer öster om Storjungfrun. Kapacitet: 3-3,5 TWh per år.

Gretas klackar 2: Svea vind offshore vill bygga och drifta en vindkraftsanläggning Söderhamns kommun: Gretas klackar 2, 62 vindkraftverk med en högsta totalhöjd på 300 meter, cirka 25 kilometer från fastlandet utanför Söderhamn. Kapacitet: cirka 2,2 TWH per år.

Källa Söderhamns kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer