Foto: TT/Montage

Polisenhet från Hälsingland jagar bockbrännaren

Publicerad

Hälsinglands polisenhet Grova brott ska nu för första gången gå in och bistå grannarna i Gästrikland. Anledningen: den brända Gävlebocken.

Efter att en okänd man satte eld på årets 50-årsfirande bock några timmar efter den stora invigningen, så har polisen i Gävle gått bet på att fast någon misstänkt. Nu får man hjälp av Grova brott-enheten i Hälsingland, skriver Hela Hälsingland.

– Det är historiskt. Vi är en resurs som primärt är till för Hälsingland, men nu går vi in och hjälper Gästrikland. Det är ju ett speciellt ärende och i Gävle är de bara glad att få hjälp, säger Rickard Eriksson på Grova brott till Hela Hälsingland.

Gävlebocken

Det finns vissa spår efter bockbrännaren. Vittnen såg en man rusa fram och slänga vätska på bockens ben för att sedan tända på, och filmade när en person jagade efter honom. Gärningsmannen sprang sedan till en cykel – för att cykla vidare förbi polishuset på Södra Centralgatan.

Polisen hittade också en mössa som den misstänkte ska ha tappat under flykten, och som antogs innehålla mannens dna, men ingen misstänkt har ännu kunnat identifieras.

Enligt Rickard Eriksson så förhör också polisen ett antal personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet