Brandskum kom ur vattenkranen hos familjen Jonsson som bor närmast brandplatsen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

”Räddningstjänsten gjorde inget fel med släckskummet”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens egna utredning av branden i Hamre utanför Hudiksvall, där släckskum har förorenat grannarnas brunnar, visar att insatsen gick rätt till.

Det var i början av januari som ett hus började brinna i byn Hamre i Idenor utanför Hudiksvall började brinna. Både för att släcka branden och för att isolera ett intilliggande hyreshys som hotades av spridningsrisken användes släckskum som sedan har runnit ned i åtminstone en grannfastighets enskilda brunn och förorenat dricksvattnet.

”Lätt att vara efterklok”

Utredningen som gjorts av räddningstjänsten i Söderhamn visar att användningen av släckskummet troligtvis är det som har räddat en intilliggande hyresfastighet och det är svårt att säga i efterhand om en annan släckmetod hade fungerat bättre.

Det giftiga brandskummet

– Det är möjligt att man hade kunnat lägga en vattendimma mellan det brinnande huset och hyreshuset men det är alltid lätt att vara efterklok. Jag tycker inte att Norrhälsinge räddningstjänst har gjort något fel och anser att man har använt skummet på det sätt som det används i andra delar av landet, säger Mats Åberg, utredare vid räddningstjänsten i Söderhamn.

I sin utredning skriver Mats Åberg att räddningsledaren vid brandinsatsen gjorde en korrekt bedömning baserat på den information som har funnits om släckskummet, som enligt tillverkarens datablad är biologiskt nedbrytbart.

Polisanmälan gjord

Räddningstjänstens utredare har inte berört frågan om släckskummets miljöpåverkan men flera boende i Hamre har polisanmält räddningstjänsten för miljöbrott eftersom de fortfarande inte vågar dricka sitt vatten då deras eget vattenprov visar att det innehåller skumrester. Polisen handlägger fortfarande ärendet och någon förundersökning har inte öppnats.

Hudiksvalls kommun har tidigare sagt att eftersom släckmedlet har runnit ner i privata brunnar i samband med en räddningsinsats så är det den enskilde fastighetsägaren som själv ansvarar för sitt vatten.

– Vi är fortfarande glada att räddningstjänsten släckte vattnet men vi känner att någon har smutsat ner och någon måste vara ansvarig för det, säger Daniel Åhs, boende i Hamre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet