Räddningstjänsten använde ett släckskum som har förorenat brunnar i Hamre utanför Hudiksvall, något nu domstol bestämt att de är ansvariga för. Foto: Privat

Giftigt släckskum gjorde vattnet i Hamre odrickbart – insatsledare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

När ett hus brann i Hamre i februari 2015 beslutade en insatsledare från Norrhälsinge räddningstjänst att använda så kallat B-skum i släckningsarbetet. Skummet innehåller giftiga PFAS-ämnen och har gjort vattnet odrickbart för drygt tio personer i byn sen branden. Nu står insatsledaren misstänkt för miljöbrott och i dag inleds rättegången.

Rättegången hålls i Hudiksvalls tingsrätt och åtalad är alltså den insatsledare från Räddningstjänsten som beslutade att använda ett särskilt släckskum vid husbranden i Hamre 2015. Släckskummet gjorde att vattnet i byn blev odrickbart.

Åklagaren Stig Andersson hävdar att den misstänkte insatsledaren agerat oaktsamt och inte tagit hänsyn till miljökonsekvenserna som användningen av B-skum för med sig.

Det giftiga brandskummet

Insatsledaren nekar till brott och säger att han agerat efter de instruktioner han fått.

Ytterligare en rättsprocess

Förutom den här rättsprocessen pågår en annan parallellt med kommunen. Den handlar om huruvida Hudiksvalls kommun är ansvarig att åtgärda de förorenade brunnarna i byn eller inte.

Hamrefallet är unikt och prejudicerande, vilket gör att flera räddningstjänster i landet nu inväntar utgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet