Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Catrin Bergman (stående till vänster i bild) berätta om initiativet med att sticka raggsockar till ukrainska soldater i klippet. Foto: Barbro Sellin SVT

Ullstrumpor stickas i Friggesund – skickas till ukrainska soldater

Uppdaterad
Publicerad

Raggsockor stickas just nu intensivt i Friggesund utanför Delsbo.

När Ann-Catrin Bergman såg uppropet ”Skicka till Ukraina” på sociala medier bestämde hon sig för att dra igång en sockrörelse.

– Jag hoppas att hela landet tar efter. Det är värmande både i sockan och i tanken, säger Ann-Catrin Bergman.

Hon sitter tillsammans med ett tiotal damer och stickar för brinnande livet så att det kan få iväg så många ullsockor som möjligt i den första sändningen den andra december. Sockorna ska till de ukrainska soldaterna som strider i kriget och ska transporteras via ortsbor från Stocka.

– Årets julklapp är ju hemstickat. Det finns många här i Hälsingland som kan lägga sin privata stickning åt sidan och börja sticka till de ukrainska soldaterna istället, menar Ann-Catrin Bergman.

Kylan kan bli en fördel för Ukraina i kriget

Och nog kan ullsockorna kommer väl till pass. Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, har tidigare sagt till SVT att vinterns kyla kan komma att gynna de ukrainska soldaterna. Det för att ukrainarna har bäst förutsättningar att som soldat vara torr och varm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet