Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT är på plats när rättegången om skjutningarna i Gävle börjar. Arvid Jansson, reporter, rapporterar direkt. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegång om skjutningarna i Gävle – följ SVT:s direktrapportering

Uppdaterad
Publicerad

I dag började rättegången efter förra sommarens skjutningar i Gävle. Rättegången hålls i en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt utanför Stockholm. SVT Nyheter Gävleborg var på plats och rapporterade från den första rättegångsdagen.

SVT rapporterade · Följ SVT:s bevakning från rättegången

Pinnat inlägg

• Rättegången mot sex personer som misstänks varit inblandade i en serie uppmärksammade skjutningar i Gävle ifjol inleds idag - SVT Gävleborg är på plats.

• Ena grupperingen i konflikten som ligger till grund till skjutningarna står åtalade.

• Första rättegångsdagen fokuserar på åklagarens sakframställan av de händelser som leder upp till skjutningen på Nordost i Gävle 5 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Med det avslutas dagens huvudförhandling, som återupptas imorgon igen. Tack för att ni har följt vår rapportering!

På mobilfilmen ses även en av männen stoppa ett metalliknande föremål i jackfickan. Åklagaren menar att det är ett vapen som använts vid skjutningen.

En mobilfilm från ett vittne visas på tre personer som springer ifrån gärningsplatsen på Nordost den 5 augusti. Åklagaren menar att det går att slå fast att det är tre av de åtalade männen man ser fly. Åklagaren menar att männen på filmens klädsel väl överensstämmer med de åtalade männens klädsel vid gripandet.

En av de åtalade är 17 år och är den enda av de sex som blivit försatt på fri fot efter gripandet i höstas. Nu meddelar åklagaren att även 17-åringen kommer att begäras häktad under dagen.

Åklagarens genomgång av gärningsmännens mobiltelefoners rörelsemönster den 5 augusti avslutas med att han berättar att de kopplar upp sig på Nordost vid tiden för skjutningen.

Den misstänktes flickvän skriver bland annat i SMS-konversationen under gärningskvällen,

"Tänk om du dör? Älskling, snälla. Kommer du ha väst?"

och får svaret,

"Nej, vi kunde inte lösa det"

Åklagaren visar en SMS-konversation mellan en av de misstänkta och dennes flickvän under gärningskvällen 5 augusti, där de diskuterar den kommande skjutningen.

Åklagaren redogör också för hur de misstänkta männen har rört sig under dagen då skjutningen på Nordost ägde rum med hjälp av deras mobiltelefoner.

Förhandlingarna är återigen igång efter lunchavbrott.

Rättegången pausas för lunch och återupptas kl 13.15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Gävle 2020

Mer i ämnet