Bilden är inifrån gården där kor står i avföring. Foto: Privat/SVT

Ny bevisning i fallet om kritiserad Arlagård i Hälsingland – rättegång flyttas fram

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra året åtalades en Arlabonde i Hälsingland för djurplågeri. Rättegången skulle hållas på onsdag denna vecka, men har blivit framflyttad då försvaret har ny bevisning i fallet.

Efter att SVT Nyheter Gävleborg och Uppdrag granskning berättade om missförhållanden på en Arlagård i Hälsingland misstänks en man för djurplågeri.

SVT Gävleborg och UG kunde 2020 visa unika bilder inifrån mjölkgården på extremt magra kor och djur som tvingas ligga i och vada i sin egen avföring.

Arlagården

Försvaret har nya bevis

Den misstänkte mannen har hela tiden nekat till brott och inför att rättegången skulle äga rum nu i veckan har försvaret presenterat ytterligare bevis för att bevisa mannens oskuld. På grund av detta flyttas rättegången nu fram.

Enligt Birgitta Fernlund, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Gävle handlar det både om nya skriftliga bevis och ett nytt vittne.

– Vittnet säger sig kunna visa att den här personen inte har utsatt djuren för lidande, säger Fernlund.

SVT har sökt försvare Gunilla von Wachenfeldt utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet