Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder: Spela klippet för att se filmen inifrån mjölkgården. Foto: Privat/SVT

Arlabonden i Hälsingland åtalas för djurplågeri – kor var magra, sjuka och smutsiga

Uppdaterad
Publicerad

Djurägaren till en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland åtalas nu vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Den åtalade förnekar brott och hänvisar bland annat till ohälsa.

Förra året berättade SVT Nyheter Gävleborg och SVT:s Uppdrag granskning om allvarliga missförhållande på en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland. Kor ska ha varit magra, sjuka och smutsiga.

Inte fått tillräckligt med foder

Enligt åklagaren ska djuren inte ha fått tillräckligt med foder eller tillräckligt med foder av god kvalitet, vilket lett till att de varit i underhull, det vill säga för magra.

Djurägaren ska ha åsidosatt sin skyldighet enligt djurskyddslagstiftningen att behandla djuren väl och skydda dem mot onödigt lidande och sjukdom, enligt åtalet.

– I åtalet lägger jag djurhållaren till last bland annat för att han inte haft tillräckligt rena utrymmen och att djuren varit smutsiga, men inte i sådan omfattning som framgår av filmerna och därför åberopar jag inte dem som bevisning, säger Birgitta Fernlund, kammaråklagare på Åklagarkammaren i Gävle, i ett pressmeddelande.

Som bevisning har åklagaren bland annat förhör med vittnen, bland andra distriktsveterinär angående iakttagelser och slutsatser vid besiktning av djuren.

Polisanmäldes av länsstyrelsen

Djurägaren polisanmäldes av länsstyrelsen i Gävleborg för misstänkt djurplågeri efter besök på gården förra året. Efter att veterinär besökte gården slaktades uppemot 80 kor.

Den åtalade har tidigare sagt till SVT att han ansökte om rekonstruktion av sitt företag. Tingsrätten beslutade om det eftersom han inte kunde betala sina skulder. Arlagården såldes senare till en mjölkbonde i trakten.

Se filmen inifrån Arla-gården – där korna ligger i avföring

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder: Spela klippet för att se filmen inifrån mjölkgården. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arlagården

Mer i ämnet