Rektorns repressalier mot Hudiksvallselever – ”Det måste få en rättslig prövning”

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvallslever som kritiserade sin skola i en intervju i SVT bestraffades av rektorn. Det har SVT Gävleborg rapporterat om tidigare och nu uppmärksammas fallet i en debattartikel i Expressen.

Journalisten och författaren Ylva Mårtens har reagerat på MTH-utbildnings agerande och skrivit en debattartikel som publicerats i Expressen. Hon är flerfaldigt prisbelönt för att lyfta fram ungas röster och perspektiv och upprörs över vuxnas okunskap.

– Jag upplever att det är många vuxna som inte förstår att barn och unga också har yttrandefrihet. I den här lagen, som är en av våra grundlagar så står det ingenting om åldersgräns. Yttrandefrihet har alla som kan yttra sig. Man får inte som rektorn i det här fallet eftersöka källor. Det är en grundbult i vårt demokratiska samhälle. Jag är väldigt upprörd och tycker att det här är ett klockrent brott mot yttrandefriheten, säger hon.

Vill ha en rättslig prövning

Ylva Mårtens menar att journalister har ett stort ansvar att låta barn och unga få komma till tals, men också att barnen måste få hjälp att anmäla skolan.

– Jag tycker att det är journalisters ansvar att värna om ungas yttrandefrihet också, inte bara vuxnas.

Men när det blir så här då, att de straffas, kan det inte bli så att de inte vågar i framtiden?

– Ja, om det inte prövas rättsligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet