Foto: Stefan Larsson/SVT

Så gjordes granskningen om de kriminella barnen

Publicerad

I oktober och november förra året inträffade tre mord på kort tid i Gästrikland. I Sandviken sköts en 16-årig pojke ihjäl. I Sätra misstänks tre tonåringar ha mördat en 24-årig man. Med anledning av den senaste tidens våldsdåd så har SVT Gävleborg granskat barnen som figurerar i mordfallen.

Under några få veckor skakades Gästrikland av fem grova våldsbrott. Tre av dem med dödlig utgång. I ett av mordfallen – dödsskjutningen i Sätra i Gävle i november 2022 – greps och häktades tre minderåriga tonårspojkar.

Tonårspojkarnas skuld har ännu inte prövats rättsligt, men misstanken ligger i linje med en trend vi ser i hela landet – barn utnyttjas av kriminella grupperingar till utföra avrättningar på öppen gata. Efter mordet pratade vi med polis, socialtjänst och fritidsgårdar – för att ta reda på om det fanns tidiga tecken på om barnen förekommer i kriminella miljöer.

Vi har också varit i kontakt med vänner till tonåringarna och föräldrarna till samtliga barn som är en del av granskningen. Många vill prata men få vill göra det framför kameran.

Tidigare kända av socialtjänsten

I våra efterforskningar framgår det att samtliga tre häktade tonårspojkar har utretts av socialtjänsten efter tidigare incidenter. Socialtjänstens utredningar är sekretessbelagda, men i samband med misstanke om brottslighet skrivs yttranden till domstolen enligt LUL, Lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

De dokumenten är offentliga och innehåller de misstänkta personernas tidigare kontakt med socialtjänsten, brottsliga bakgrund och vårdbehov. Det har varit en nyckel till att kartlägga de tre häktade tonårspojkarna.

Ökning av orosanmälningar

Deras bakgrund väckte frågorna – hur många barn, där det finns misstanke om kriminalitet, utreder kommunen varje år, hur många barn får hjälp och vilka möjligheter har socialtjänsten till att göra insatser? Vi läste socialtjänstens handböcker och pratade med experter på LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Vi begärde ut antalet orosanmälningar gällande kriminalitet för de senaste åren. Sedan 2017 såg vi en fördubbling till antalet. Under 2021 påbörjade socialtjänsten 21 insatser. Totalt anmäldes 179 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.