Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tittar på om det finns samband” – hör Temo Allenbäck, tillförordnad lokalområdeschef på Gävleborgspolisen, om polisens arbete med våldsbrotten i Gävleområdet. Foto: Stefan Larsson/SVT

Tre personer anhållna – detta vet vi om mordet i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

Lördagskvällen 5 november sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i ett bostadsområde i stadsdelen Sätra i Gävle. Under natten grep polisen två tonåringar som är anhållna misstänkta för mordet. Ytterligare en tonåring anhölls på måndagen. Tre tonåringar, 15, 16 och 17 år, är nu misstänkta för mord. SVT:s reporter Arvid Jansson reder ut vad som hänt hittills.

Vad vet vi om de inblandade personerna?

– Personerna som har anhållits vet vi inget mer om nu. Den mördade personen har stått åtalad för narkotikabrott och penningtvätt. Han har funnits i brottsutredningar och kopplats till personer som figurerar i kriminella grupperingar i Gävle. Han har också dömts för misshandel, något som han avtjänat 2021, säger Arvid Jansson i Morgonstudion.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Ytterligare person anhållen

Under söndagen grep polisen ytterligare en person, en 15-årig pojke, som på måndagen anhölls misstänkt på sannolika skäl för mordet. De andra två misstänkta personerna är 16 respektive 17 år, berättar Temo Allenbäck, tillförordnad lokalområdeschef på Gävleborgspolisen.

Fyra allvarliga våldsbrott i Gästrikland under senaste veckorna. Vad säger du om utvecklingen?

– Det är oroande, det jag tycker är särskilt oroande är när det sker på publika platser dagtid där det är mycket folk som rör sig, säger han.

Viktigt stoppa nyrekrytering av unga

En viktig del för att få stopp på det grova våldet är, enligt Temo Allenbäck, att förhindra unga från att rekryteras till kriminella nätverk.

– Det är otroligt viktigt, och det är nyckeln till att vi ska stoppa sådana här händelser i framtiden.

Hör Arvid Jansson och Temo Allenbäck berätta mer om våldet i Gävle och hur polisen arbetar nu.

Våldet i Gävleområdet

Förutom dödsskjutningen i Sätra utreds nu tre andra grova våldsbrott som har skett i Gästrikland inom loppet av två veckor. En 16-årig pojke mördades i Sandviken, en man hittades svårt skadad vid Rådhustorget i Gävle och en person skottskadades mitt på ljusa dagen i närheten av tågstationen i Gävle

Totalt har 57 dödsskjutningar inträffat i Sverige i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet