Årets licensjakt på björn är över. Foto: Berit Roald/TT

Björnjakten över i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Årets licensjakt på Björnjakten är över i Gävleborg då samtliga 70 björnar fällts. I det västra jaktområdet avlystes jakten redan i söndags, då samtliga 55 björnar fällts där.

Licensjakten på björn startades i lördags och i år fick totalt 70 björnar fällas i länet, tio stycken fler än förra året. 55 stycken i det västra delområdet och 15 stycken i det östra.

Det är Länsstyrelsen som bestämmer antalet björnar som får fällas i licensjakten. Länsstyrelsen fattar det beslutet baserat på förvaltningsmålet för björn. Och förvaltningsmålet bestäms i sin tur av Viltvårdsdelegationen.

Förutom länsstyrelsen består delegationen av företrädare för olika intressen som berörs av rovdjur: friluftsintresset, naturvårdsintresset, jakt- och viltvårdsintresset, skogsnäringen samt jord- och fäbodbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.