Nu ska unga i Ockelbo känna sig trygga igen

Publicerad

Flera undersökningar visar att ungdomar i Ockelbo känner sig otrygga. Därför satsar nu kommunen på något de kallar en trygghetsvecka för att tillsammans skapa någon form av samarbete för att öka ungas trygghet.

Kafeterian på Perslundaskolan i Ockelbo fungerar under den här veckan som ett vardagsrum. Tanken är att eleverna ska kunna prata med olika samhällsaktörer, som socialtjänst, ungdomsmottagning och politiker, på sitt sätt och om det som är viktigt för dem.

Att känna sig säker på skolan och ute på stan är ett stort fokus.

– Tryggheten är något vi aktivt jobbar med hela tiden, men undersökningar har visat på att otryggheten bland unga här är ganska stor. Det var självklart för oss att ha trygghetsveckan här på högstadieskolan. Det är här den målgruppen vi helst av allt vi få kontakt med finns, säger Hanna Norling från ABF.

Unga vill ha fler vuxna omkring sig

Eleverna som SVT träffar på Perslundaskolan vill främst att det ska vara fler vuxna omkring dem, som till exempel rastvakter.

– Politikerna kan göra det säkrare, typ mer lampor så det inte är lika mörkt om kvällarna och så att man inte behöver vara rädd. Eller som i skolan, fler personal som kan hjälpa en om det har hänt något, säger Munzir Dawod Jubir i klass 7C.

Saknar delaktighet och inflytande

Enligt flera undersökningar i kommunen känner sig unga inte bara otrygga, utan allt fler mår också allt sämre. De känner sig inte heller delaktiga i beslut som påverkar dem, och i och med det känner unga i Ockelbo att de saknar inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer