Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpansen Santino var känd för sina målningar – så här såg det ut när SVT Nyheter besökte djurparken 2012. Foto: Furuviksparken (pressbild), Niclas Berglund/SVT

Schimpansen Santino är död – Furuviksparken: ”Ett allvarligt misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Schimpansen Santino är död. Han är den tredje schimpansen som bekräftas ha skjutits ihjäl i samband med att flera apor rymde från sina hägn i Furuviksparken tidigare i veckan.

”Det som har hänt är en tragedi. Vi är oerhört ledsna över hela situationen och det är ett allvarligt misslyckande av oss”, skriver parken i ett pressmeddelande.

Schimpansen Santino har flera gånger uppmärksammats för tavlor han målat.

När kronprinsessan Victoria fyllde 25 år skänkte hon 100 000 kronor till ett schimpansvälgörenhetsprojekt och fick en målning av Santino som tack. 2012 skrev SVT Vetenskap att Santinos målningar och tryck då inbringat runt en halv miljon kronor. Ett original såldes då för mellan fem och tio tusen kronor.

Santino har även intresserat forskare med sin planeringsförmåga då han samlat ihop stenar för att vid senare tillfälle kunna kasta dem på besökare.

Flera apor rymde

Det var i onsdags som flera apor försökte rymma från sina hägn i Furuviksparken. I samband med detta sköts tre av dem till döds. Två av schimpanserna hittades utanför huset och en inne i huset.

De andra två schimpanserna som har identifierats som döda är honan Linda och den treårige hanen Torsten, som är född på anläggningen. De sköts båda ute i parken.

Schimpansen Manda skottskadades under insatsen och har legat orörlig i huset i flera dagar, vilket kan tyda på att också hon mist livet, skriver TT. Av de ytterligare tre som befinner sig i aphuset är också en, schimpansen Selma, allvarligt skadad.

Oklart hur aporna tog sig ut

De tre schimpanserna Maria Magdalena, Tjobbe och Selma var sent i fredagskväll fortfarande inte inlåsta i sina hägn.

Det är oklart hur aporna tog sig ut, men spår i snön visar enligt parkens vd Sandra Wilke att en eller flera schimpanser först tog sig ut från hägnet och sedan vidare ut i parken genom en dörr till aphuset, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.