Ambulanssjuksköterskan Luiz Lopez Monroy vill veta när sjukvårdspersonal i Gävleborg kan börja vaccineras mot covid-19. Foto: SVT, TT

Sjukvårdspersonal vill vaccineras: ”Ingen kvar att ta hand om de sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har tidigare sagt att man ska börja vaccinera vissa sjukvårdsanställda parallellt med prio 1-grupper. Personal i Hudiksvall, bland annat ambulanssjuksköterskan Luiz Lopez Monroy, är dock kritisk till att det inte skett tidigare och att man fortfarande inte vet när vaccineringen faktiskt ska börja. 

I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att man ändrar sina rekommendationer så att viss vårdpersonal kan vaccineras parallellt med personer i prio 1-gruppen. Detta är något som Region Gävleborg har ambitionen att göra, men det är fortfarande oklart när det kan bli aktuellt. Ambulanssjuksköterskan Luiz Lopez Monroy undrar även varför man inte började vaccinera sjukvårdspersonal redan från första början. 

– Det är bra att äldre ska vaccineras eftersom de är i riskgruppen, men just nu är sjukvårdspersonalen i ett mycket ansträngt läge. Vi blir sjuka och måste stanna hemma och då tappar vi personal, och då finns det ingen kvar som kan ta hand om de sjuka, säger Luiz Lopez Monroy.

Coronaviruset i Gävleborg

Gick emot rekommendationerna

Redan innan FHM:s besked i förra veckan så valde ändå vissa regioner att gå emot rekommendationerna och prioritera personal i akutsjukvården redan från början av vaccineringen. 

– Om jag blir sjuk så finns det ingen som kan ta hand om patienterna jag tar hand om varje dag, säger Luiz Lopez Monroy. 

Det är fortfarande inte bestämt när sjukvårdspersonal i Gävleborg ska börja vaccineras, men förhoppningen är att kunna göra det parallellt med prio 1-grupperna. 

– Hälso- och sjukvårdsledningen kommer att diskutera det här i nästa vecka och då kommer vi att besluta vilka grupper vi börjar med, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hör Luiz Lopez Monroy  och Tina Mansson Söderlund i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet