Upp till 51 vindkraftverk kan byggas sex kilometer öster om Storjungfrun i Söderhamns skärgård. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Oenig kommunstyrelse i Söderhamn säger ja till vindkraft utanför Storjungfrun

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Söderhamn vill att kommunfullmäktige säger ja till etableringen av vindkraftsparken Storgrundet. Men frågan delar kommunledningen där C röstar för etableringen tillsammans med S, och V medan övriga i alliansen; M, KD och L vill stoppa vindkraftsparken.

– Vi ville utnyttja vetot och inte sälja ut skärgården eftersom det påverkar utvecklingsmålen vi har för kommunen, säger Marjo Myllykoski (M).

M vill tillsammans med KD, L och SD utnyttja det kommunala vetot för att stoppa vindkraftsparken Storgrundet.

Men C, S och V har fler platser i kommunstyrelsen (Mp saknar representant i kommunstyrelsen i Söderhamn) och därför blir kommunstyrelsens förslag till fullmäktige att rösta ja till att låta mark- och miljödomstolen fortsätta utreda ansökan om vindkraftsparken.

Vindkraft i Gävleborg

51 vindkraftverk

Det gäller WPD Offshores ansökan om att bygga upp till 51 vindkraftverk sex kilometer öster om Storjungfrun i Söderhamns skärgård. Enligt ansökan ska vindkraftverken ha en totalhöjd på 290 meter och producera 3-3,5 TWh el per år.

– Skärgården är vår största och viktigaste tillgång för näringsliv och rekreation och vi har lagt stora insatser för att utveckla skärgården, säger Marjo Myllykoski som menar att vindkraften kommer att påverka de utvecklingsmål som finns för kommunen.

– Nyttan med skärgårdens utveckling för att Söderhamn ska växa betyder mer för Söderhamn än vad vindkraften gör, säger hon.

Äventyrar inte alliansen

Marjo Myllykoski ser inte att oenigheten i vindkraftsfrågan påverkar allianssamarbetet.

– Nej och vi har en vision att samverka även efter nästa val. Men beslutet påverkar kommunens målsättningar för framtiden.

Frågan avgörs slutligt på kommunfullmäktige den 29 november.

SVT har sökt kommunstyrelsens ordförande, John-Erik Jansson (C), för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet