Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Gävleborg har behövt en snabbare tankningslösning för helikoptrar, därför vill man inte vänta på en ny anläggning i Gävle. Hör stabsdirektören Johan Sørensson och kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S). Foto: Markus Dahlberg/SVT/Arkiv

Tankningsplats för helikoptrar i Gävle stoppas

Publicerad
Det blir ingen tankningsplats för helikoptrar vid E4 i Gävle. Planerna stoppades av kommunen i dag sedan Region Gävleborg valt att dra sig ur samarbetet. Det har funnits en press från helikopteroperatörerna att lösa tankningsmöjligheten snabbt sedan Rörberg lades ned, vilket nu har skett i Söderhamn.

Gävle kommun, Region Gävleborg och Polisen tecknade ett trepartsavtal i början av 2019 om att anlägga en tankningsplats för helikoptrar i Tolvfors, vid E4 i Gävle.

Nu har Region Gävleborg valt att dra sig ur avtalet. Projektet har tagit för lång tid och helikopteroperatörer har efterfrågat en snabbare lösning. När Rörberg avvecklades försvann tankningsmöjligheter i hela länet vilket har lett till att vissa helikoptertransporter har fått ställas in.

Lösningen finns nu i Söderhamn, där det sedan i april går att tanka flygbränsle, vilket har löst ambulanshelikoptrarnas bekymmer. Förra veckan behövde en av försvarets Black hawk-helikoptrar tanka där i samband med en transport av en covid-patient.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer