Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/polisen

Tonåring döms efter polisjakt – körde A-traktor i 180 km/h

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring med a-traktor försökte köra i från polisen i Söderhamn och kom upp i hastigheter kring 180 kilometer i timmen. Nu döms han till ungdomstjänst i 40 timmar.

”Ungdomarna i bilen har haft en enorm tur vid flera moment under den relativt långa färd som vid flera tillfällen hade kunnat resultera i en allvarlig olycka”, skriver Hälsinglands tingsrätt i sin dom.

När tonåringen försökte köra i från polisen i slutet av februari fanns sex andra, unga personer i bilen, några obältade i bagageutrymmet.

– Panik har närmast rått i bilen, har åklagare Fredrik Normark berättat för SVT tidigare.

Stoppades med spikmatta

Efter närmare sju mils färd i höga hastigheter, tonåringen har i förhör sagt att det gick i 230 kilometer i timmen, fick polisen stopp på a-traktorn i Kilafors med hjälp av spikmatta.

Tonåringen säger att han greps av panik. En av passagerarna drog i handbromsen men tonåringen fortsatte att köra ändå.

Tingsrätten dömer honom för olovlig körning eftersom a-traktorn gjorts om till personbil, grov vårdslöshet i trafik samt brott mot knivlagen då en kniv fanns i bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.