Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Fernlund, åklagare, vill att mannen ska få livstids fängelse. Per Wiesel som försvarar mannen vill att han bara döms för misshandel och att han sätts på fri fot. Foto: SVT

Torterade sambon till döds – hovrättsförhandlingarna avslutade

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mellandagarna i fjol som en kvinna hittades naken, död i ett av sina barns rum i sitt hem i Hudiksvall. Nu har mannens överklagan behandlats av hovrätten och slutanföranden hölls idag.
– Jag anser att tingsrätten har baserat domen för mycket på känslor, säger Per Wiesel, försvarsadvokat.

Barnen bevittnade mordet på sin mamma. Det var enligt tingsrätten motiveringen till ett livstidsstraff istället för normalgraden, 14 års fängelse för mord.

Försvaret lade i sitt slutanförande fram att han tyckte att tingsrätten baserat sin dom på för mycket på känslor.

– Det är min allvarligaste kritik, att tingsrätten hoppat över de allvarligaste frågorna. De kan ha påverkats av att en relativt ung kvinna har dött, säger han.

Han tycker att hovrätten ska titta mer på den rättsmedicinska undersökningen, som han menar visar att det kan ha gått till på ett annat sätt. En förklaring som den morddömde mannen lämnat är att kvinnan ramlat själv, massor av gånger.

Försvårande omständigheter

Straffet kan justeras nedåt om det finns förmildrande omständigheter och uppåt om det finns försvårande omständigheter. Tingsrätten gick på åklagarens linje, att det var försvårande att mordet skett under ett utdraget förlopp som tog hela natten.

Det fanns flera förnedrande omständigheter då bland annat hennes kläder och hår skurits av. Men att barnen varit vakna och bevittnat det hela ansågs särskilt försvårande.

Åklagaren tycker tingsrätten dömt rätt

Åklagaren anser att tingsrätten tvärtom baserat domen på en gedigen förundersökning och rättsmedicinsk undersökning.

– Jag anser att de har en mycket god kompetens och att det är erfarna brottsplatsutredare som gjort undersökningen, säger Birgitta Fernlund, åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer