Mannen har i likhet med tingsrättens dom dömts till livstids fängelse av hovrätten. Foto: SVT, arkivbild.

Torterade sambo till döds inför barnen – hovrätten fastställer livstidsdom

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för att ha torterat och dödat sin sambo – samtidigt som barnen befann sig i huset. Nu fastställer hovrätten för nedre Norrland tingsrättens dom.
– Hovrättens dom var väldigt väntad för att tingsrättens dom var välmotiverad och bevisningen som åklagaren la fram var robust, säger K-G Myhrberg, målsägandebiträdet som företrädde offrets anhöriga vid tingsrättsförhandlingarna.

Det var i vintras som kvinnan hittades död i en bostad i Hudiksvall. Hon hade utsatts för en tortyrliknande misshandel och hade ett hundratal skador från trubbigt våld och skärskador på kroppen.

Flera barn, samt offrets mamma, fanns i bostaden när kvinnan mördades.

Hoppades bli frikänd

Kvinnans sambo, en man i 40-årsåldern, greps misstänkt för mordet och dömdes i somras till livstids fängelse. Han dömdes även för grov misshandel, olaga hot och grov kvinnofridskränkning.

Mannen har nekat till att ha orsakat sambons död och överklagade till hovrätten i hopp om ett frikännande. Han har tidigare sagt att kvinnan fallit flera gånger i bostaden, och att det troligtvis är ett fall utför en trappa som orsakat hennes död.

Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom om livstids fängelse för mord. Totalt sett döms mannen för mord, två fall av misshandel, två fall av olaga hot och ofredande. Utöver det har hovrätten beslutat att mannen ska betala skadestånd på 314 400 kronor till de anhöriga, i likhet med vad tingsrätten tidigare dömt.

– Målsägandena är naturligtvis nöjda med att domen blev fastställd, allt annat hade varit en katastrof för dem. Men förr eller senare brukar man komma fram till ett tidsbestämt straff. Med största sannolikhet kommer han att få ett tidsbestämt straff om han ansöker om det, säger K-G Myhrberg.

Svårt lidande och kraftig dödsångest

Hovrätten delar tingsrättens bedömning om att det finns ett flertal försvårande omständigheter som ledde till livstidsdomen. Enligt hovrätten visade skadebilden att kvinnan upplevt ett mycket svårt lidande och kraftig dödsångest. Utöver det utnyttjade gärningsmannen uppsåtligen kvinnans svårigheter att värja sig.

Den mest försvårande omständigheten var att gärningsmannen visste om att de gemensamma barnen och offrets mamma befann sig i huset under tiden som misshandeln och mordet utfördes, och att de i stor utsträckning visste om vad som hände deras mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Hudiksvall

Mer i ämnet