Uppdrag Granskning: Region Gävleborg betalade bluffakturor för 1,6 miljoner kronor

Publicerad

I onsdagkvällens Uppdrag Granskning synas blufföretag som blåst skattebetalare på miljontals kronor genom att sälja produkter till kraftiga överpriser till kommuner och landsting. Region Gävleborg betalade över en miljon kronor och fick: Ingenting.

Uppdrag Gransknings Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson har granskat fakturor från blufföretag som kommuner, myndigheter och andra offentliga instanser har betalat. Det handlar om bläckpatroner, våtservetter och issmältningsmedel till kraftiga överpriser.

När de kommer till Region Gävleborg hittar de något utstickande. Förutom att det har köpts bland annat bläckpatroner till överpriser hittar teamet även fakturor för över en miljon kronor som har betalats för platsannonser som ingen har beställt.

– Vi har ju inte fått någonting. Vi har överlämnat det till polisen, säger Bo Svedberg, ekonomidirektör i Region Gävleborg.

Uppdrag Granskning sänds den 10:e oktober klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så bestrider du fakturor

Visa

• Om du får en faktura trots att du inte beställt något eller där det finns något annat allvarligt fel, finns det ingen anledning att betala.  

• Alla fakturor som är felaktiga ska bestridas, det vill säga företaget som skickat fakturan ska uppmärksammas på att du motsätter dig betalning samt orsaken till det. 

• En bestridan ska alltid vara skriftlig och kan göras via e-post eller rekommenderat brev. 

• Det är viktigt att du kan bevisa datum och innehåll i ditt bestridande. Spara därför en kopia på alla meddelanden med motparten. 

Läs mer om hur du bestrider fakturor på bestrid.nu

Varningslistor över oseriösa företag hittar du på Svensk handel och Förenade bolag

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigefakturorna

Mer i ämnet