Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Kovan Alshawish berättar om den mordmisstänkte 19-åringens situation i Irak. Foto: Kovan Alshawish

Uppgift till SVT: Irak vägrar utlämna gripen svensk efter koranbränningarna

Publicerad

Irakiska myndigheter ska ha avslagit Sveriges begäran om att utlämna en 19-åring från Hudiksvall som är misstänkt för dödsskjutningen av Mustafa ”Benzema” Aljiburi. Bakgrunden är bland annat, enligt SVT:s källor, att Sverige nekade utlämning av koranbrännaren Salwan Momika i somras.

I januari sköts svenska gängledaren Mustafa Aljiburi ihjäl med flera skott på en vältrafikerad väg i Bagdad. En ensam skytt på motorcykel avlossade flera skott mot Aljiburis fordon. Kort därefter grips en 19-årig man från Hudiksvall misstänkt för mordet.

Motstridiga uppgifter

SVT Gävleborg har undersökt vilka förutsättningar 19-åringen har att bli utlämnad till Sverige. Justitiedepartementet hänvisar till Åklagarmyndigheten, och att det ligger på deras bord att begära utlämning i det här skedet. Åklagarmyndigheten i sin tur hänvisar till åklagare som hanterar ärenden gällande 19-åringen. Åklagare som SVT Gävleborg har varit i kontakt med menar att det inte kommer att göras försök att utlämna 19-åringen.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Trots det har SVT nu nåtts av uppgifter från Irak om att Sverige har begärt 19-åringen utlämnad. Och att anledningen till att begäran har avslagits är Sveriges hantering av koranbränningarna.

Det uppger flera av varandra oberoende källor i Irak till SVT.

Salwan Momika

Irak begärde i somras att koranbrännaren Salwan Momika skulle utlämnas till Irak från Sverige men det har inte skett.

Det pekas ut som anledningen till att Irak nu inte kommer att utlämna den mordmisstänkte 19-åringen från Hudiksvall.

SVT Gävleborg har kontaktat Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten och lyft uppgifterna från källorna i Irak. De uppger att det inte finns några offentliga ärenden gällande 19-åringen. De varken bekräftar eller dementerar att det finns sekretessbelagda ärenden.

Hör SVT:s reporter Kovan Alshawish förklara 19-åringens situation i Irak i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet