Hur ser du på reserekommendationerna som råder? Berätta för oss. Arivbild Foto: Leo Sellén / TT

Vad tycker du om reserekommendationerna?

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 maj kom nya restriktioner för inrikesresor i Sverige. Resor som motsvarar en till två timmar med bil ifrån hemorten var okej under vissa förutsättningar. Ny analys visar att det är många som tänker annorlunda.

Hur tänker du? Skriv här nedan och berätta!

Gävleborg: Hur ser du på reserestriktionerna? Hur går dina tankar – berätta här:

Bettan • Jag förstår inte varför inte människor följer rekommendationer. Dom måste ju vara både blinda och döva om dom missat vad som har sagts i månader nu!

Carina • Ordet är rekommendation. Så länge man använder detta för så många, obegripliga ord, är Sverige helt utan strategi.

Ulla • "Millan" skriver res inom kommunen för att inte belasta sjukvården. Hur gör då vi som inte har nåt sjukhus i vår komun?
Det är lite dubbelmoral att tyskar, danskar m.fl. får åka som de vill i Sverige och belasta den sjukvård som vi ska hålla oss borta från.

Robert • För mycket dubbelmoral tror inte ens att våra politiker vet vad som håller på med! (Eva) i ett tidigare inlägg där hon beskriver väldigt bra hur man sköter landet i dessa tider med covid 19 och våra duktiga sjuk personal som utsätter sig dagligen med risk för smitta borde ha högt risktillägg !

angelikaab1950@gmail.com • Jag tycker att sverige inte är i så stor sorg om covid 19, ni hör för mycket på fel rekomendationer, jag tycker: stannar hemma, håll avstånd, tvätta händerna, ta myndskydd, för att skydda andra men också er själva, om ni har symptom ,stannar inte bara hemma, utan sök vård så ni vet om ni är smittade eller inte, det är viktigt, eftersom covid 19 är ett virus som kan göra vad som helst med en

görjen olsson • Statsministern säger 1-2tim resa det tolkas som 2tim av många.Jag tycker det krävs tydliga restriktioner ev förbud .

Eva • Jag tycker att det är märkligt! Vi tar hit säsongsarbetare, turister och asylsökande utan vidare men vi ska snällt sitta hemma för att inte belasta vården om vi blir sjuka 🙄 Vilken vård belastar våra "besökare" om de blir sjuka 🤔 Sverige måste vara den enda nation som sätter andra nationers medborgare före sina egna 🙄

Alice • Jag ser på dessa ’rekommendationer’ med samma skepsis som allt annat som de sk ’experterna’ kommer fram till. Kan inte ta ngt på allavar då det hela tiden är otydliga, dubbla budskap som sedan visar sig vara i fel riktning. Folk kunde åka till Alperna under sportlovet och sedan smitta ner tusentals, för en del med dödlig utgång. Det var droppen som gjorde att mitt förtroende försvann. Nu kan folk resa som längst ett par timmar från hemorten, medans utländska turister väller in i landet. Folk uppmanas hålla avståndet medans stora braskande reklamkampanjer uppmanar till att stödja restauranger och lokala ’näringen’ vilket fört med sig att mängder av personer trängs överallt, kladdar på allt och beter sig äckligt. Jag vill inte bli smittad av ett dödligt virus och har för egen del ställt in min födelsedagsresa nu i juli, och undviker bibliotek, museer, bussar, tåg, större butiker, cafeer, restauranger, vårdcentralen, och en hel del annat. Jag gör detta för att folk saknar vett att begripa att de är smittspridare, och i synnerhet föräldrar med snoriga barn borde hålla sig hemma och inte vara ute och handla i butiker.
Utländska turister vill jag inte träffa på, tycker det är oförskämt av dem att komma hit, i denna situation.

Millan • Jag hoppas på att de blir hårdare tag med resandet i Sverige. Tänk vad långt man kommer på 1-2 timmar , ev till ett annan region. Om de skulle vara så att man blir sjuk (behöver inte vara corona) så belastar man ett annat sjukhus. Res inom kommunen.

Bengt • Smittspridningen ökar inte med resande förutsatt att man fortsätter hålla distans.
Argumentet att hålla sig i sin egen region för att inte belasta sjukvården nån annanstans (olyckor och andra sjukdomar kan givetvis inträffa var som helst) köper jag. Men med två timmars restid kan man komma långt från sin egen region.
Så, antingen släpper man resandet inom landet fritt, eller så begränsar man det till resande endast inom den egna regionen. Tidsbegränsningen är otydlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.