Bibi Estev säger att det är svårt att veta vad som föranleder att människor väljer bort vaccin. Hör mer i klippet. Foto: SVT

50 000 vuxna är ovaccinerade i Halland

Publicerad

Andelen vaccinerade i länet ligger högt i jämförelse med riket i stort – detta trots att cirka 50 000 vuxna hallänningar ännu inte vaccinerats. Enligt regionen rör det sig om särskilda områden där täckningen är lägre och som nu kan åtgärdas med exempelvis en vaccinbuss.

– Vi tittar på olika typer av mobila lösningar för att öka tillgängligheten, säger Bibi Estev, områdeschef på Region Hallands ”Uppdrag pandemi”.

I klippet ser du Bibi Estev områdeschef för Uppdrag pandemi på region Halland berätta om varför folk inte vaccinerar sig och vilka åtgärder regionen jobbar med för att öka vaccinationsgraden i länet.

Varför har du valt att inte vaccinera dig?

CJ • Jag tackade nej till astras vaccin men blev senare erbjuden pfifers och tackade ja med stor tvekan. Tänker på de som fick svåra biverkningar av svininfluensavaccinet och inte fick nån ersättning när de drabbades av narkolepsi. Det visade sej ju inte förrän rätt lång tid efter vaccinationen. Det blir väl likadant nu: ingen ersättning vid kronisk sjukdom. Ångrar faktiskt att jag tog vaccin mot covid 19. Man får ju isolera sej iallafall.

Hej CJ! Vaccinering görs för att minska smittspridningen, som är på väg uppåt igen efter sommaren. Vaccinering minskar även risken för att själv smittas, och mildrar sjukdomsförloppet om man ändå skulle bli det. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, därför är det fortsattviktigt att hålla avstånd, med mera.

Antalet rapporterade allvarliga biverkningar är väldigt få, en halv promille i Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/svara-vaccinbiverkningar-ovanliga

Pinnat inlägg

Nu stänger vi den här chatten, tack för ert engagemang! På återhörande.

Pinnat inlägg

Vill du berätta mer om varför du avstått? Mejla oss på halland@svt.se

Anna • Tycker ni ska intervjua Doktor Hanna Åsberg. Är väldigt tråkigt att hela tiden matas med en sidas uppfattning från SVT. Såg precis rapport och det är väldigt vinklat åt att ta sprutorna. Doktor Åsberg är väl påläst i ämnet och grundar sina uttalanden på forskning som hon hänvisar till, så gillar man källkritik är hon optimal att lyssna på.

Lärare • Av vilken anledning ger ni antivaxxarna så stort utrymme? Det är inte vad vården och vi andra behöver!

Hej Lärare! En del människor känner oro och bör kunna ge uttryck för den. Vi tillåter de flesta kommentarer, så länge de håller sig inom gränserna.

https://kontakt.svt.se/guide/svts-kommenteringsregler-socialamedier

Marcus • Fråga till Rest in peace, Har du i ditt fall då tackat nej till all typ av ersättning / vård om du skulle få efterverkningar ifrån vaccinet?

Victoria • Drabbats av allvarliga biverkningar efter vaccination mot livmoderhalscancer, Gardasil. Fick ingen som helst hjälp av vården. Tog 3 år innan jag tillslut fick diagnosen PoTs och förstod varför jag svimmade ofta och hade nervsmärtor och hjärtklappningar.

Att nu vaccinera sig mot ett virus som ingen vet hur det urpsrungligen uppstod och att framtagandet av en helt ny vaccin teknik har gått väldigt fort känns oerhört riskabelt vid redan allvarlig livspåverkande allergisk reaktion från tidigare vaccin. Att utsättamin kropp för ngt experimentellt känns väldigt onödigt och korkat. Särskilt när man en gång redan varit på ”andra” sidan och fått biverkningar men en vård som vägrar se det sanna problemet och hjälpa till. Hade vården kunnat ta hand om de som drabbas av biverkningar så kanske tankegången varit annorlunda. Men aldrig i livet efter 8 års kamp mot en vård som inte ställer upp för människan och ser till individens besvär. Utan vården vänder en ryggen och vågar inte stå för vaccinationers biverkningar. Skandal!

Hej Victoria!

Tråkigt att höra att du fått problem vid tidigare vaccination. Olika vacciner är dock konstruerade på olika sätt så överkänslighet mot ett behöver inte betyda att ett annat ger samma reaktioner.

Sedan kan det ibland finnas individuella medicinska skäl till att faktiskt inte vaccinera sig, men där borde din läkare kunna ge dig besked.

Anna • Avvaktar till jag vet de långsiktiga konsekvenserna av en ny teknik som många forskare inte kallar vaccin, då det inte är ett vaccin i bemärkelsen på hur vaccin historiskt fungerar. Spikeproteinet vet vi inte riktigt hur de utvecklas i kroppen och det vill jag veta först. Är inte emot vaccin, men detta har gått för fort och eftersom man ändå måste hålla avstånd, bära munskydd i vissa fall och inte får kramas, precis som för de ovaccinerade ser jag ingen anledning att vaccinera mig. Naturligt skydd är bättre och man måste fylla på med vaccin löpande. Det är ingenting jag vill göra resten av livet.

Hej Anna!

Smittspridningen ökar igen efter sommaren och därför måste vi fortsätta hålla avstånd med mera, som du skriver. Vaccinering bidrar till minskad smittorisk och antalet rapporterade allvarliga biverkningar är väldigt få, en halv promille i Sverige.

Här kan du läsa mer om hur vaccinerna mot covid-19 fungerar:

https://www.svt.se/special/sa-fungerar-vaccinerna-mot-covid-19/

Anonym • Varför skulle jag vilja ha vaccin mot en sjukdom som har överlevnadsgrad runt 98% ?

Hej Anonym!

Bara i Sverige har nästan 15 000 dödsfall tillskrivits covid-19. Vaccinering ger skydd mot att smittas på mellan 67 och 93,7 procent, beroende på vaccin och mutation. Med bättre skydd kan restriktioner minskas och samhället öppna igen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-bekraftar-vaccin-gott-skydd-mot-delta

Malte • En fråga till Anki Starfall som inte litar på läkemedelsindustrin som vill tjäna pengar på sjuka...
Rent hypotetiskt. Om du får Cancer, kommer du då avstå mediciner för att läkemedelsindustrin tjänar pengar på det? Eller om du råkar ut för en bilolycka och bryter båda benen och spräcker lungorna, kommer du då avstå mediciner för att någon tjänar pengar på det?

Mikaela • Jag har tatt första sprutan pfifers sedan legat jättesjuk 12 veckor yr illamående tuppat av varje dag,alltså ryggläge hela sommaren,nu lite bättre så vägrar ta spruta 2,,då dör jag

Hej Mikaela!

Vad tråkigt att höra att du mått dåligt under sommaren men fint att du blivit bättre. Har du fått bekräftat att det är vaccinet som gjort dig dålig?

Lillan • Jag väljer att ta vara på min kropp. Inte förgifta den. Förbyggande hälsovård, varför lyfts det inte fram? Det skulle spara samhället en massa. Kroppen är fantastisk på att läka sig, ta vara på det istället.

Hej Lillan!

Alla vi att motion är bra och skräpmat dålig, ändå rör vi oss för lite och äter fel. Att hålla avstånd och stänga verksamheter och offentliga miljöer håller inte heller i längden.

Vaccinering minskar smittspridningen och risken att bli allvarligt sjuk. Här kan du läsa om hur vaccinerna mot covid-19 fungerar:

https://www.svt.se/special/sa-fungerar-vaccinerna-mot-covid-19/

Om du vill berätta mer om varför du har avstått mejla oss på halland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet