Aida Hadzialic med statsminister Stefan Löfven 2015. Foto: TT

Aida Hadzialic var Sveriges yngsta minister

Uppdaterad
Publicerad

Hon utnämndes till minister 3 oktober 2014, med ansvar för gymnasie- och kunskapslyftsfrågor. Då var hon det yngsta statsrådet hittills, drygt 27 år gammal.

På 90-talet kom Aida Hadzialic som barn till Sveriges från krigets Bosnien. Hon är utbildad jurist och gjorde politisk karriär i Halmstad där hon utnämndes till kommunalråd 2010. Då var hon bara 23 år gammal.

Läs också: Kommunalråd från Halmstad blir minister

På lördagen meddelade hon alltså att hon lämnar sin post efter att ha fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet. Hon ska ha pratat med statsminister Stefan Löfven på fredagen och de två ska tillsammans ha kommit fram till att hon bör avgå.

Stefan Löfven säger dock till TT att Aida Hadzialic var en sällsynt begåvning.

– Det är omöjligt att säga vad Hadzialics avgång innebär för partiet och opinionen. Men det var en allvarlig förseelse och jag tycker att hon har dragit rätt slutsats, säger statsministern.

Tidigare i blåsväder

Aida Hadzialic gick med i SSU som 16-åring och var 23 år när hon blev kommunalråd i Halmstad.

2014 ställde hon upp i riksdagsvalet men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

Hon har tidigare varit i blåsväder efter att hon, på ett officiellt besök i Bosnien i mars i år, ska ha tagit en selfie tillsammans med en känd bosnisk homofob.

Läs också: Hadzialic säljer in Sverige på Balkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aida Hadzialic och rattfyllan

Mer i ämnet