För Rajab Salehi och Ali Zafari kom beskedet om att de måste lämna Migrationsverkets boende i Spenshult och hitta egen bostad som en överraskning för en vecka sedan. Foto: SVT

Ali och Rajab åker ut från Migrationsverkets boende i Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Rajab och Ali har är två av 75 personer på Migrationsverkets boende i Halmstad som förlorar boende och dagsersättningen om drygt två månader.

– Kanske blir vi tvungna att sova på gatan, säger Rajab Salehi, 20 år.

Bostadssituationen är oviss för 750 personer på Migrationsverkets boenden i Sverige, merparten är personer mellan 17 och 25 år som har uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen.

De måste nu hitta egna bostäder senast den 31 januari. Detta enligt ett besked som kom från Migrationsverket för en vecka sedan.

Spenshult

Kom som en överraskning

20-åringarna Ali Zafari och Rajab Salehi på boendet i Spenshult utanför Halmstad är två av dem som berörs.

De studerar på vuxengymnasium i Halmstad. Beskedet från Migrationsverket kom som en överraskning för dem båda, berättar de när SVT träffar dem i samband med en träff för ensamkommande ungdomar i Halmstad.

Flest i Halmstad

Det är efter en dom i Kammarrätten som Migrationsverket har gjort tolkningen att myndigheten inte längre har ansvar för att boende och dagsersättning för den här gruppen av människor.

I Halmstads kommun finns störst antal berörda. 75 personer kommer behöva flytta ut från Spenshult och hitta egna boenden, enligt Migrationsverket. Ytterligare 35 som ännu väntar på besked om uppehållstillstånd kan komma att beröras.

De här måste lämna Migrationsverkets boenden

  • Runt 500 personer som har uppehållstillstånd förstudier på gymnasial nivå samt de som är i färd med att sökaförlängt uppehållstillstånd på samma grund.
  • Runt 50 personer meduppehållstillstånd med hänvisning till praktisktverkställighetshinder.
  • Uppemot 200 personer somjust nu väntar på att domstolen ska pröva deras ärende om studierpå gymnasial nivå beröras om de får bifall på sin ansökan.

Källa: Migrationsverket 11 november 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spenshult

Mer i ämnet