Statkrafts insamling av ål visar att beståndet har börjat öka i Lagan. Foto: Statkraft

Återigen nytt ålrekord i Lagan

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har ett nytt ålrekord slagits vid Statkrafts kraftverk i Laholm. Under året har man samlat in en totalvikt på 260 kilo, vilket motsvarar omkring 260 000 glasålar. Så stor har mängden inte varit sedan år 1963.

Redan i fjol började kraftverket märka av en uppsving för fisken. I fjol uppmättes det största antalet ålar sedan år 1985. Och i år har det alltså gått ett steg längre.

– Mycket glädjande. Vi hoppas och tror på detta, säger kraftverkschefen Henrik Jatkola till SVT Nyheter Halland.

Som jämförelse var den sammanlagda vikten av ålen 2009 bara 29 kg. I år är den samlade vikten 260 kg och i fjol 195 kg. 260 kilo yngel motsvarar ungefär 260 000 glasålar.

För att bidra till ålens överlevnad har Statkraft deltagit i både forskningsprojekt och transporterat ålen från kraftstationen till sjöar.

Henrik Jatkola, kraftverkschef på Statkraft i Laholm. Foto: SVT

– Vi har även satt ut ålyngel på västkusten. Detta sammantaget med andra insatser, kan förhoppningsvis vara en del av förklaringen till det ökande antalet ål i Lagan, säger Henrik Jatkola, kraftverkschef i Statkraft Sverige.

Han tillägger att det görs många viktiga insatser på många andra håll i Europa. Ålen är en akut hotad art till följd av miljögifter, förlust av uppväxtområden i sötvatten, fiske och vandringshinder i form av kraftverk.

– Vi hoppas trenden håller i sig då vi kommer fortsätta med våra insatser, svarar Henrik Jatkola.

SVT Nyheter Halland besökte kraftverket i somras för att se hur deras ålprojekt gick till. Här nedan kan du se reportaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är bilderna på ålfångsten som gör att undehållschefen vid Statkraft i Laholm ”håller tummarna för att ålen är på väg tillbaka”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer