Hundra tusentals bin hittades på onsdageftermiddagen döda i flera plastcontainrar fyllda med sötaktig sörja. Foto: Privat

Avfall från godistillverkning blev dödsfälla för bin

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals bin hittades på onsdageftermiddagen döda i flera plastcontainrar fyllda med sötaktig sörja.

Anticimex fick under onsdagseftermiddagen ett larm om att flera getingar drunknat i flera plastcontainrar fyllda med avfall från ett godisföretag i Brunnsberg i Varberg. Anticimex konstaterade att det inte rörde sig om getingar, utan om bin och kontaktade Varbergs bitillsyningsman, Strebe Milenkovski.

– När jag kom till platsen tänkte jag att det här är katastrof. Jag har aldrig sett något likande och jag har sett massvis med döda bin, säger Strebe Milenkovski.

Ond spiral

Det Strebe såg var en stor gyttja av döda, kladdiga och desperata bin som försökte ta sig ur den söta geggan inne i plastcontainern. Bina hade troligtvis tagit sig dit i sökandet efter mat.

– Där de hittar sötsaker dit flyger de. Sen bildas det trafik mellan kupan och matstället, då de tipsar varandra. Problemet blir att bina inte kan flyga när de får sörjan på sina vingar, så de drunknar. Sen kommer det fler som ska försöka, och det bildas en ond cirkel, säger Strebe Milenkovski.

Bin som desperat försöker klättra upp från sörjan. Foto: Privat

Vad tänkte du när du såg det?

Har inte bioodlarna märkt att det saknas bin i deras bikupor? Tydligen var företaget omedvetet om vad som inträffat, men att lagra sockerlösning så här känns oansvarigt, säger Strebe.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Lennart Arvidsson som talesperson för godisföretaget Koppers Candy Sweden.

– Det har stått plastcontainrar utanför med något som det varit socker i. Det har varit lock på dem, så någon har varit där och rivit av dem. Ikväll sätter vi tillbaka locken på dem. Sedan får vi titta närmare på detta imorgon, säger Lennart Arvidsson.

”Det var omöjligt att rädda dem”

Under eftermiddagen var Strebe kvar på platsen för att försöka rädda de bin som fortfarande var vid liv.

-  Jag plockade upp dem med handske och la in dem i en låda, där de ska få ligga och lugna ner sig. Men det blev till slut omöjligt. Det blev för många, säger han.

I klippet nedan kan du se bilder från den sötaktiga dödsfällan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.