Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”All form av flexibilitet behövs”, säger Jens Nordberg som tror att batterilagret kan hjälpa till att sänka elpris. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Batteripark ska ge jämnare eltillgång – Varberg Energi satsar 100 miljoner

Publicerad

Vid solcellsanläggningen Solsidan i Tvååker ska Varberg Energi uppföra en av landets största batteriparker. Syftet är att stabilisera elnätet och optimera effektuttaget.

– Vi kan då förbruka el vi producerar vid ett annat tillfälle i stället för att exportera den till kontinenten, säger Jens Nordberg, energihandelschef på Varberg Energi.

Det nya batterilagret kommer vara på plats om ungefär ett år. Redan nu har bolaget ett mindre lager bakom sitt kontor i Varberg. Energihandelschefen tror att den här tekniken kommer att spela en viktig roll i framtidens energiförsörjning.

– All form av flexibilitet behövs. Den kan hjälpa till väldigt mycket att jämna ut ojämnheten som finns i sol- och vindproduktion. När det blåser mycket kan batteriet avlasta elnätet och den elen kan sedan användas de timmar när det blåser mindre, säger Jens Nordberg.

Starta klippet för att se honom berätta mer om satsningen på batteriparken, dess kapacitet och syfte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer