Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chancelvie har varit en vecka i Kongos huvudstad Kinshasa. Hon har fortfarande inte fått tillbaka sitt bagage med sina mediciner. Hon oroar sig för att bli sjuk av maten och känner sig ensam. Foto: Arkiv/Privat

Chancelvie har tak över huvudet tack vare stöd från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått drygt en vecka sedan svenska myndigheter utvisade 22-åriga Halmstadbon Chancelvie Lelo till Kongo. Hon är i stort sett helt ensam i landet. Det är enbart tack vare vänner och kyrkan hemma i Sverige som hon haft tak över huvudet.

– Om det inte vore för stödet hade jag bott på gatan, säger Chancelvie Lelo.

Tack vare diakonen Lyra Sema i Stockholm, som har både bott och arbetat i Kongo, har nu Chancelvie fått ett billigare boende i Kinshasa.

– Jag läste om henne på sociala medier och ville stötta henne så gott jag kunde via mina kontakter i landet, säger Lyra Sema.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Chancelvie bor nu i ett litet hus i ett område där föräldralösa barn erbjuds hjälp. Hyran är betald en månad framöver tack vare pengar som skänkts av vänner hemma i Sverige.

I klippet hör du Chancelvie berätta hur läget är just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Mer i ämnet