Lovisa Jacobsson, Johan Nilsson och deras två barn Iris och Elmer har de senaste åren valt att spendera både sommar-och vintersemester på hemmaplan. Foto: SVT/Kristian Åkergren

De väljer Sverige framför utlandet på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar väljer att ”svemestra”, det vill säga att spendera semestern på hemmaplan. Det visar siffror från besöksnäringen inom Region Halland. Ett exempel på några som följer trenden är varbergsbon Lovisa Jacobsson och hennes familj.

– Tidigare åkte vi alltid utomlands men de senaste fyra åren har vi valt att stanna i Sverige när vi haft semester. Här är så jäkla fint och man behöver inte åka långt, säger Lovisa Jacobsson.

Hennes man, Johan Nilsson, håller med.

– Dessutom har vi fyra årstider som alla är vackra, säger han.

Passar aktivt liv

Familjen har spenderat mest tid i sitt närområde, det vill säga Halland. De är aktiva och gillar att vandra, paddla kanot, åka skidor och campa.

– Dels passar det oss bra nu när barnen är små och dels har vi fantastiska förutsättningar i Halland för att hålla på med de här aktiviteterna. Det ända vi saknar är väl höga höjder, men då åker vi till fjällen, säger Lovisa Jacobsson.

Det händer fortfarande att hon eller Johan åker utomlands, men det är sällan.

I klippet får du träffa familjen Jacobsson-Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.