Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Massi Fritz berättar om varför hon känner att det är viktigt att åta sig fallet med autistiske Dick Nord. Foto: SVT

Dick Nord får hjälp av stjärnadvokaten

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har tagit sig an fallet med Dick Nord som anhöriga menar utsatts för kränkningar och ofredande på ett av Hultagårdens boenden. I morgon börjar rättegången i Varbergs tingsrätt.
– Jag ska se till att Dick Nord får en upprättelse, säger Massi Fritz.

SVT Nyheter kunde i början av 2019 avslöja hur Dick Nord behandlades på ett av stiftelsen Hultagårdens gruppboende i Göteborgsområdet. Genom ljudinspelningar som anhöriga spelat in i hemlighet framgår det att personalen sätter eller lägger sig över Dick Nord. Och vid flera tillfällen får han hot om våld.

Under tisdagen tas fallet upp i Varbergs tingsrätt där en i personalen står åtalad misstänkt för ofredande – men han förnekar brott. Dick Nords anhöriga har vänt sig till stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz.

– Det var självklart för mig att hjälpa honom. Här har vi ett väldigt ömmande fall, säger hon.

”Kan inte prata”

Hon menar att han blivit utsatt av den personal som han är helt beroende av för att få vardagen att fungera.

– Dick Nord kan inte prata och kommunicera. Han kan ljuda och visa med kroppen vad han vill och inte vill, säger Massi Fritz.

I klippet ovan berättar hon mer om varför hon känner att det är viktigt att åta sig fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet