Förvaltningsrätten i Göteborg. Foto: Jonas Dagson/TT

Ett barn som avskärmats från samhället tvångsomhändertas enligt LVU

Publicerad

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att ännu ett av de barn som hållits avskärmade på en gård i Halland ska tvångsomhändertas enligt LVU då vårdnadshavarna brustit i sin omsorg.

I maj i år avslöjade Dagens Nyheter att sju barn levt utanför samhället på en släktgård i Halland. När barnen skulle omhändertas höll sig vårdnadshavarna undan, men kunde kort därefter lokaliseras i Dalarna.

Flera av barnen har redan omhändertagits enligt LVU och på torsdagen kom beslutet för ännu ett av dem. Rätten menar att barnet har förvägrats sin rätt till skola, vård och omsorg och att vårdnadshavarna därmed inte förstått och prioriterat barnets behov.

– Vårdnadshavarnas beteende såsom helhet ger uttryck för en oförmåga att sätta barnets behov framför sina egna. Det finns därför en påtaglig risk för skada i fråga om barnets hälsa och utveckling. Barnet är därför i vart fall under nuvarande omständigheter i behov av vård och denna vård måste säkerställas med stöd av LVU, säger Nathalie Lemaire, rådman vid Förvaltningsrätten i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet