Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen från Halland som levt avskärmade har omhändertagits Foto: SVT/Kristian Åkergren

Barnen från Halland som levt avskärmade har omhändertagits

Uppdaterad
Publicerad

Barnen skulle omhändertas med stöd av LVU. Då försvann familjen från släktgården i Halland – fram till i söndags då polisen kunde omhänderta barnen.

Barnen som hittades under en polisinsats i Dalarna, 50 mil från släktgården i Halland har omhändertagits, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Polisen har biträtt socialtjänsten och haft ett antal poliser involverade som är lämpliga för att hantera barn. De har varit civilklädda för att det skulle hanteras på ett så odramatiskt sätt som möjligt, säger Diana Qudhaib, polisens presstalesperson i Bergslagen till SVT Nyheter Halland.

Familjens juridiska ombud Elisabeth Scheffer menar att beslutet om att omhänderta barnen var felaktigt och att det hade kunnat lösas på annat sätt.

– Man hade kunnat anlitat professionell medling, säger Elisabeth Scheffer.

Hör familjens juridiska ombud berätta mer om hur familjen ser på omhändertagandet i klippet.

Spårades till Dalarna

SVT Nyheter Halland har pratat med socialtjänsten som berättar att de lyckades spåra familjen till Dalarna genom kontakter.

– Vi har kontakter i olika kanaler där vi kan arbeta aktivt för att få kontakt med familjer, säger Marie Christiansson, avdelningschef och talesperson på socialförvaltningen i den aktuella kommunen.

Vårdplan för barnen ska upprättas

Nu ska socialtjänsten lägga upp en vårdplan för barnen.

– När vi omhändertar barn har vi en plan för hur vården ska fortgå och utifrån vårdplanen som finns med i domen så fortsätter vi att jobba när domen är verkställd, säger Marie Christiansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet