Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan tror inte på skolplikten – uttryckte misstro på sociala medier Foto: SVT, Lise Åserud/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pappan till de avskärmade barnen uttryckte misstro mot skolsystemet i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med de sju barn som hållits avskärmade från samhället på en gård i Halland har väckt frågor om var gränsen går mellan föräldrars rätt att bestämma över sina barn kontra samhällets ansvar för barnen.

– Frågan är hur mycket vi kan styra barns uppväxt och tillvaro. Vi kan hamna i en konflikt där föräldrars rätt inte utövas i harmoni med barnens bästa, säger Titti Mattsson, professor i offentlig rätt.

Professorn: ”I dag väger barnens rätt mer”

Pappan i familjen har genom klipp på sociala medier berättat om sin misstro mot myndigheter och skolsystemet i Sverige. Som SVT tidigare har rapporterat om är tre av sju barn skolpliktiga och trots hembesök och viten har barnen inte varit i skolan. Barnen ska däremot ha fått hemundervisning.

– I dag väger barnens rätt mer. I detta fallet vet vi heller inte vad barnen själva tycker, säger Titti Mattsson.

Starta klippet för att se ett klipp där pappan berättar varför skolplikten är fel enligt honom samt Titti Mattsson, professor i offentlig rätt, kommentera fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avskärmade barnen i Halland

Mer i ämnet