Falkenberg vill erbjuda SFI för ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs kommun vill erbjuda SFI till de ukrainska flyktingar som bor i kommunen, och har nu sökt EU-pengar som är öronmärkta för att inkludera ukrainska flyktingar i samhället. Ukrainska flyktingar omfattas av EU:s massflyktingsdirektiv och har inte rätt till SFI-utbildning.

– Vi i kommunen var inte tillfreds med att inte kunna erbjuda SFI för ukrainska flyktingar i kommunen. Därför har vi sökt det här bidraget, säger Dan Randelid, verksamhetschef Vuxenutbildningen i Falkenbergs kommun.

I lördags skickade kommunen en ansökan till Svenska ESF-rådet, för pengar som ska användas för insatser som kan underlätta ett snabbt inträde på arbetsmarknaden – där svenskutbildning är en sådan insats. Kommunen väntar svar om sin ansökan inom ett par veckor, om det beviljas planerar kommunen starta upp SFI för ukrainare i januari 2023. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet