Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diana Huliuk och mamma Vira Huliuk tror de flesta ukrainska flyktingarna vill lära sig svenska. De ser fler sätt än SFI för att göra det på. Foto: Lill Eriksson/SVT

Färre än hälften av Hallands ukrainska flyktingar läser SFI

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar kan efter ett nytt regeringsbeslut numera erbjudas högre utbildning i svenska inom komvux. Men enligt kommunala vuxenutbildningarna i Halland är det långt ifrån alla vuxna flyktingar i länet som ens studerar SFI.

– Det är svårt att uttala och förstå vad svenskar säger till mig. Men det är bra att gå till skolan, säger Diana Huliuk.

Hylte kommun var först ut att erbjuda flyktingar från Ukraina SFI redan i vintras, trots att rättigheten saknas enligt EU:s massflyktsdirektiv. I februari hakade Falkenberg på och sedan övriga halländska kommuner.

I augusti beslutade regeringen att personer som omfattas av massflyktsdirektivet ska kunna studera svenska på grundläggande och gymnasial nivå inom komvux.

Men i Halland finns nästan ingen ukrainsk flykting som har sökt och kvalificerar för Svenska som andraspråk. Och inte ens hälften av de vuxna läser SFI överhuvudtaget.

– Andra kommuner har startat SFI utanför regeringens beslut, där kan ukrainare ha kommit längre. Här är det för tidigt att informera även om den senare kursen nu, det blir förvirrande för dem, säger ställföreträdande rektor Angela Lyrhagen Eliasson i Kungsbacka, en av kommunerna med lägst andel ukrainska SFI-studenter.

Färre besökare på språkcaféet

Även andra halländska kommuner berättar att de inte har informerat och marknadsfört SFI utåt. Hylte kommun har högst andel ukrainska flyktingar i SFI, men där bor bara ett tiotal personer.

Enligt en enkätundersökning utförd av FN uppger 56 procent av ukrainska flyktingar i Sverige att de istället arbetar.

SVT har besökt språkcaféet i Falkenberg, där antalet besökare minskat markant från 70-talet ukrainska besökare tidigare i år hör de ukrainska deltagarna berätta om sina utmaningar i klippet.

NYTT BESLUT – Kommuner KAN ERBJUDA SFI

Skyddsbehövande har enligt EU:s massflyktsdirektiv inte rätt till SFI eller annan utbildning inom komvux, men svenska regeringen har nu beslutat att:

– från 1 juni 2023 kan kommuner låta en person som ansökt om eller beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, få delta i SFI.

– från och med den 30 augusti 2023 kan en kommun också låta en sådan person delta i kurser i svenska eller svenska som andraspråk inom komvux.

För detta får kommunerna statsbidrag. Migrationsverket betalar inte ut ersättning för resor till SFI.

Mer information finns på Skolverkets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.