Den populära serien om polisen Johan Falk har fildelats på sajten. Foto: TT

Filmbolag överklagar Swefilmer-dom

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes för att delat tusentals filmer på nätet, men filmindustrin blev helt utan skadestånd. Nu överklagar bolaget Nordisk film domen och kräver 10 miljoner i ersättning för Johan Falk-thrillern ”Kodnamn Lisa”.

I Varbergs tingsrätt dömdes för knappt två veckor sedan en tysk medborgare till tre års fängelse och en Kungsbackabo till villkorlig dom och 120 timmars samhällsjänst för att ha drivit sajten Swefilmer.

Att det blir en ny rättslig runda i Swefilmer-målet står nu klart efter Nordisk films överklagande till hovrätten.

Bevismiss

Tingsrättens straff blev lägre än vad åklagaren yrkade på.

Männen åtalades för att illegalt ha delat 1400 filmer. Men på grund av en bevismiss dömdes den tyske medborgaren ”bara” för att ha delat 1040 filmer, och Kungsbackabon för fyra filmer.

Bevismissen ledde också till att filmbolaget Nordisk film inte fick sitt krävda skadestånd på tio miljoner kronor.

– Vi anser att det är den summan som bolaget förlorat i licensavgifter när Swefilmer delat filmen, säger Henrik Pontén på Rättighetsalliansen som företräder filmbolaget i rätten.

Kodnamn: Lisa

Rättighetsalliansen som företräder flera stora filmbolag i den här härvan valde att kräva skadstånd för bara en enda av de 1400 filmerna – Johan Falk-thrillern ”Kodnamn Lisa”. Och just den filmen var en av de som tingsrätten tyckte att bevisningen inte höll. Därmed blev bolaget utan pengar i tingsrätten.

Filmbolaget är den första parten som överklagar Swefilmer-domen. Övriga parter har fram till måndag på sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet